Denna dag ett liv….

Denna dag ett liv….

Att inte tappa sugen…

Igår startade dagen med att jag måste ställa klockan och inte fick sova färdigt. Det brukar inte gå så bra då… Jag och en granne beställer då och då hemkört från ICA-(nej inte Skogsstjärnan hemkört) och så delar vi på fraktkostnaden. Så underbart att inte behöva gå omkring i affären – vilket är oerhört tröttande, och inte heller behöva lyfta varorna i och ur bilen – vilket alltid resulterar i mer smärta. Visst är det tröttande att göra beställningen på nätet. Men det går att ta paus då. Fel blir det nästan alltid ändå när jag gör det. Läser fel på erbjudanden, beställer fel vara. Den här gången lyckades jag beställa 2 paket makaroner varav det ena är megastort. Nu får jag äta makaroner tills de sprutar ur öronen!

ICA behövde ändra leveranstiden därav min ”tidiga” dag. Sedan ska det packas upp…. Jag skulle duscha och tvätta håret. Redan där hade jag förbrukat mitt batteri. Grannen och jag skulle åka och äta lunch och sedan åka till Gravljusmanifestationen vid Försäkringskassan. Jag körde fram bilen till porten för att hämta grannen. Slog av motorn. När vi skulle åka gick det inte att starta bilen. Den har ett startvrede och samtidigt ska en knapp tryckas in. Knappen satt fast och blockerade startvredet! Försökte lirka med knappen på alla sätt. Den satt stenhårt. Petade försiktigt – men nej! Den vägrade! Jaha! Där satt vi alltså. Inget av det jag prövade hjälpte. Okej! Jag har ju tecknat Assistansbolaget – så jag ringde och förklarade situationen. Telefonisten tog alla uppgifter och sa – ”Eftersom du står på hemadressen med bilen, så gäller inte starthjälpen, så jag skriver tändningsfel i rapporten, men det kan hända att du måste betala självrisken via din bilförsäkring.” Se där ja! Hade det här felet uppstått när jag åkte till Apoteket tex, då hade försäkringen med starthjälp funkat. Men inte när biljäkeln krånglar hemma! Jag försökte med att jag körde den ju faktiskt från garaget till porten – men det hjälpte inte.

Det blev Varma Koppen till lunch i väntan på bärgaren. Som naturligtvis körde fel och stannade vid grannhuset. Efter mycket trixande fick han plötsligt loss startknappen. ”-Jag tror det var rattlåset som gått i ” sa han. Nä sa jag bestämt. Det har det gjort flera gånger tidigare men det har alltid gått att starta ändå. Det har aldrig påverkat startknappen. Jag tackade förstås så jättemycket för hjälpen.

Nu var lunchen stängd för längesedan och det var dags att åka till Försäkringskassan. Där var flera stycken samlade. Det blåste halv storm så ljusen slocknade hela tiden. Den här aktionen pågick över hela Sverige och blev uppmärksammad i lokalpress och lokalradio. Det är inte så lätt för alla att kunna åka till en sådan här manifestation. Sjukskrivna är det ju av en orsak! Många tände ljus hemma och tänkte på de som kunde ta sig iväg. Så fint av alla! Det blev kramar – tårar – och nya vänner!

Gravljusmanifestation vid Försäkringskassan i Karlstad

Manifestationen är för att hedra alla som mist/tagit sitt liv p.g.a. Försäkringskassans inhumana avslag på sjukpenning och sjukersättning. Och för att göra omvärlden uppmärksam på att vem som helst kan bli sjuk – skadad – om därmed riskera att få hela sin livssituation raserad. Vi tappar inte sugen! Vi kommer fortsätta kämpa!! Det måste bli en ändring på sjukförsäkringen. Den går med vinst med flera hundra miljoner/år, men pengarna går in i statskassan och används till annat än det de är avsedda för!!

Sedan 2013 har avslag på sjukpenning TREDUBBLATS! Förra året fick 28 600 sjuka/skadade avslag. Niklas Altermark som är statsvetare och forskare vid Lunds Universitet håller på med en forskningsstudie hur sjuka påverkas av avslagen. Det blir en stor psykisk press och oro för dem. Familjer splittras, relationer trasas sönder. Hälften av alla som fått avslag har självmordstankar och/eller har försökt ta sitt liv. HÄLFTEN! Förra året skulle det innebära ca 14 300 personer! Det är lika många som om hela min hemkommun skulle utraderas i ett slag! Och suicidtankarna härstammar inte från sjukdomen i sig utan från den ekonomiska otryggheten. Att bli utförsäkrad och kanske inte heller få ekonomiskt bistånd från kommunen. Den sitsen är många i. Det blir ekonomisk misär – vilket leder till ännu sämre hälsa – vilket leder ännu längre bort från arbetsmarknaden. Man behöver inte vara rymdfysiker för att begripa sambanden. https://bigstrongunion.blogspot.com/2019/05/enskilda-fall-vittnesmal-fran.html

Väl hemma igen sjönk jag ner i fåtöljen. Trött till 1000 men nöjd med att jag faktiskt tagit mig iväg och tänt ljus. Tankarna gick till ”starten” på dagen… Jag började skratta så tårarna trillade! Insåg att jag startat bilen flera ggr med startlåset i och knappen är då fast intryckt !! Min trötta hjärna fick mig alltså att ringa bärgaren för att rattlåset gått i!!! Jisses! Den bärgaren måste ha tänkt att fruntimmer inte ska ha bil! Tror ni mig om jag berättar att jag förr alltid skiftade däck själv, skruvade fast generatorn när det behövdes och faktiskt bytte startmotor själv på min gamla bil??!

Min hjärna spelar mig många spratt – men det är inte min sug som är tappad där på bilden. Ännu..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer