Allt för Sverige – i Värmland

Allt för Sverige – i Värmland

Min mormors bror Johan som lämnade Värmland för Amerika när han var 20 år. Här är hans registrering för militärtjänst 1940. Johan var då 56 år. En sann patriot för sitt nya land.
Ursäkta de dubbla bilderna. Råkade göra något på fotosidan och nu blir det så på varje inlägg… Nån gång kanske jag kommer på hur man får bort det. 🙂

Vad passar väl bättre en Allahelgons helg än att titta igenom sitt släktträd?

Tack vara min morbror Olle ”Ve Broa” Gustafsson och hans släktforskning, så har jag många uppgifter om min släkt på mammas sida. Och att läsa om dem är mer spännande än att se på tv-programmet ”Allt för Sverige”, som jag visserligen gillar att titta på ibland, men inget slår att läsa om sin egen släkt. De kommer så nära då.

Mormors mor Maria ”Slakter-Maja” Olsdotter föddes 1851. 1879 gifte hon sig med Magnus Jansson. Magnus hade då redan en son som han fått 1868, med pigan Elisabeth Andersdotter. De gifte sig aldrig.

1880 föds Marias och Magnus son Olof, den första i raden av sju gemensamma barn. Olof blir dock bara 1 år och 2 månader. Jag har inte ännu letat reda på varför han dog. Men mera sorg skulle följa.

Min mormor Anna var yngsta syskonet. Maria var 49 år när hon fick Anna. När Anna var 6 år dog hennes syster Karolina. Karolina blev 20 år och 2 dagar. Det finns ingen dödsorsak noterad.

När Anna är 8 år dör ytterligare ett syskon – Axel som blev 16 år. Axel dog av ”barnförlamning”. Polio. Polio kan slå ut andningsmuskulaturen – den förlamas. Min mamma har berättat efter mormor, att när Axel var döende sa han till sin far Magnus: ”- Tänk nu får jag äntligen träffa min fader i himlen. För någon far – det har du aldrig varit för mig.” Hårda ord – men så var Magnus inte snäll mot familjen. När Magnus dör är mormor Anna 14 år. Hon hoppar runt på golvet alldeles till sig av glädje. ”- Är det Sant? Är det verkligen sant att han är död?!! ” Anna var verkligen glad att slippa plågoanden – sin far Magnus.

I det här huset födde Maria 7 barn. Hon var urstark som en oxe och åkte runt på gårdarna och slaktade. De hade inga pengar, men det fattades inte mat, för ”Slakter-Maja” fick alltid en fläskbit med sig hem som tack för mödan. Här föddes alltså min mormor. När Maria dog 1938, revs huset och det byggdes ett nytt. Där bodde sedan mormors syster och hennes barn.

Vaccinationsprogrammet för polio startade 1957. Tanken att jag också kunde ha mist mina syskon i polio är fruktansvärd. De var båda födda före 1957. Polio är nu utrotat i västvärlden. Det förekommer fortfarande epidemier i Afghanistan och Uganda.

Vår välfärd är ung. Väldigt ung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer