Mårten Gås

Mårten Gås

Det var alltid lätt att komma ihåg mammas födelsedag. 11e November – på Mårten Gås. Och i samma veva var det Fars Dag. Vice Versa. För när pappa fyllde år 25/5 – så var det Mors Dag.

Nu firar jag dem i mitt minne. Med allt som var både dåligt och bra. Så är föräldraskapet. En del saker är dåliga, andra bra.

Ett minne jag tar med mig är när mamma fick rida på Muscot. Med sadel. Det var hennes dröm. Som piga på lantbruk hade hon ridit på arbetshästar, barbacka. Men aldrig på en ridhäst med sadel. När hon var ung var det bara rikemansfolk som hade ridhästar och red med sadel. Så när mamma var 77 år hjälpte vi henne upp på Muscot. (Musse). Den snällaste häst man kan tänka sig. Jag hade räddat honom när han behövde nytt hem. Han var den mest underbara häst man kan tänka sig. Upp kom hon. Det var enklare. Ner var desto svårare. Hon kunde inte få upp sitt ben bakåt över ryggen på honom. Det slutade med att vi drog henne baklänges över ryggen på Musse – ner över svansen – till backen. Som vi skrattade allihop. Mamma allra mest. Och som vi berömde denna tålmodiga häst. Han förstod att detta var det enda sätt hon kunde komma ner på. Och som den gentlemannahäst han var stod han stilla och hjälpte till på sitt sätt. För det var så han var – Musse. Mamma var salig. Hon hade ridit med sadel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer