Vårdflykting 2a gången

Vårdflykting 2a gången

Sky Garden I London. Hänförande utsikt

För lite drygt ett år sedan, åkte jag till London och till Medserena för att göra en kvalitetsmässig röntgen av min nacke och rygg. Har vi inte det i Sverige? Varför i hela fridens namn åka hela vägen till London för det? Jo, det finns en magnetröntgen på en klinik i Norrland som tar bilder i belastande läge. Den har funnits länge och kameran är inte direkt ny. Bildernas kvalitet är inte önskvärt höga, enligt dem som har varit där. -Ja men – herregud! Magnetröntgen har vi väl i varenda liten stad?!! Jo. Det har vi. Där du ligger ner och bilderna tas. Motfråga: -När är ryggraden och dess disker mest belastad? När du ligger ner – eller när du sitter/står ? -Ja…jo….hum hum…mummel… – Så om en liggande magnetröntgen visar på en buktande disk som nuddar vid hjärnstammen (förlängda märgen- Medulla Oblongata) – är det då troligt att den påvisar en reell påverkan på densamma, när bilderna tas i sittande, och vi vet att då ökar disktrycket? – Ja…jo…hum hum…mummel… Ingen av de läkare jag tidigare mött har ens ställt sig själva de frågorna. I stället har de tolkat de liggande bilderna som att den buktande disken visserligen tangerar hjärnstammen ”men inte påverkar densamma”. Så klart att den enbart ”tangerar” Jag ligger ju ner! Jag har enbart några få högskolepoäng i ergonomi, fysiologi, anatomi. Men t.o.m. jag begriper – vet – att disktryck påverkas vid sittande, stående, promenader på hårt underlag. Belastningen på ryggraden är 6 ggr högre när du sitter jämfört med när du ligger på rygg! Undantaget bland läkare är Bo C Bertilsson och Peter Sojka och Olle Bunketorp. De tänker. Och analyserar. Och ställer både sig själva och mig viktiga frågor.

En bild av sittande MRI på Medserena. Från deras hemsida. https://www.trulyopenmri.com/for-patients/


Dr Francis W Smith är en av de mest kunniga röntgenläkarna. Att han skulle gå igenom röntgenbilderna var fantastiskt att veta. Jag tänkte att det tar väl ett par månader eller mer innan svaret kommer. Så brukar det ju vara. Ja, i Sverige alltså. Nästa dag fanns utlåtandet . Så mycket mer information jag fick! Och så mycket mer det var som var trasigt än jag kunnat ana. Fakta är det bästa. Då vet man hur läget är och hur man ska göra och förhålla sig till det. Nu fick jag svart på vitt att jag gjort rätt hela tiden. Att det jag känt och upplevt i min egen kropp faktiskt stämde. Jag tänkte på sjukgymnasten jag träffade på Smärtkliniken. Allt det de tyckte att jag skulle göra. Hur jag skulle träna. Hur jag skulle leva. Som inte fungerade. Här var beviset på varför. Beviset visade sig vara liiite allvarligare än ömmande muskler…

Efter röntgen kom receptionisten bärande på en sån här underbar tebricka. Så omhändertagen jag kände mig.

Att inte ha rätt utredning och rätt diagnos kan faktiskt vara farligt. I mitt fall – om jag ramlar och hamnar så nacken får en knyck, kan jag bli förlamad. Eller kola av. Likaså om jag utsätter nacken för stötar. Som uppstår när man åker bil, speciellt om det är guppigt. Eller promenerar på hårt underlag. För på andra nackkotan finns en tapp – denstappen. Röntgen visade att den har fått pålagringar. Eftersom nacken är instabil då viktiga ligament är skadade, rör sig den här denstappen för mycket och trycker på hjärnstammen den också. Och p.g.a. det växer den här pålagringen och trycker då ännu mer på hjärnstammen. Till sist kanske jag slutar andas. Vilket ju vore humanare än att bli liggande med syrgas och inte kunna röra sig. Ett annat möjligt scenario. Så det är instabilt i princip i hela nacken. Samt buktande disker. Samt förträngningar vid nervrötter.

Vårdflykting för 2a gången. Så när var 1a gången? Den var 9 månader efter olyckan. Jag åkte till Oslo för togs röntgenbilder när jag rörde på huvudet. Inte superskarpa de heller. Men de kunde påvisa skador och tillsammans med klinisk undersökning gick det att säkerställa att den värsta skadan var belägen allra högst upp i nacken. Där där man bryter nacken när man hängs. Nu är mina kotor inte spräckta. Men de sitter löst . Hela huvudet sitter löst. Jag kanske kan ta det under armen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer