”Bonker” och julmust

”Bonker” och julmust

Det lackar mot jul. En av de saker jag minns är alla de goda kakor som min mor brukade baka till jul. Jag hade många favoriter. En av dem var mandelmusslor. De görs ju i små formar. Eller ”bonker” på Fryksdalska, som jag kallade dem som liten (bunkar enl Svenska Akademiens Ordlista ).

Jag har verkligen längtat efter att pröva att baka dessa ”bonker”. Tyvärr hann jag aldrig att göra det innan min mor gick bort. De sista åren när hon inte längre kunde baka själv, hade jag så gärna gjort det och gett tillbaka lite av allt hon själv gjort för oss barn. Jag klarade dock inte att baka något efter olyckan. Köpa lite färdiglagad julmat och åka till henne med, var vad jag åtminstone kunde klara av. Och det viktigaste var ju att jag tog mig dit. För bara att köra fram och tillbaka var inte så lätt.

Förrförra julen var jag i rätt dåligt skick. Min son bar upp lådan med julsaker från förrådet åt mig. Sedan stod den där på köksbordet. Den genomskinliga plastlådan med tomtarna. Där fick den stå. Jag kikade lite på dem ibland. Tomtarna. De kikade tillbaka genom plasten. Efter helgerna fick sonen bära ner dem igen.

En av de konstigaste julgranar jag sett. Men det är vad jag orkar med den här julen. 🙂

I år är det annorlunda. För i år har jag skruvar och stag och revben i nacken. Och det är bättre än tomtar på loftet och kulor i grenen. Så i år ska det ske. Jag ska baka ”bonker”!

Fram med den gamla mandelkvarnen som mamma alltid använde!

Mor Ruths mandelkvarn
Nu har dottern Ruth använt den för första gången. Jo jag har också blivit begåvad med det namnet.

Degen ska arbetas ihop med fingertopparna står det i receptet. Fingertopparna?! Jag använde fingertopparna, handflatorna, handlovarna, knogarna, underarmarna…hela min kroppsvikt…. Deg upp till armbågarna…!!! (Hade gärna haft ”deg” upp dit..)

Till Shanys stora glädje hamnade en del på golvet också. Hon gjorde bättre rent än Åke. Trots Shanys idoga rengöring hamnade en hel del under fötterna på mig. Lite som Håkan i Sunes Jul. Som ni minns hade han deg innanför strumporna. Jag utanpå.

Små smulor är också bröd. Gott bröd också tycker Shany.
Mitt livs allra första ”bonker”!

Några stycken blev det. Nu ska jag sätta mig och smaka på ”bonker” och ta ett glas julmust. Jag tittar ut på balkongen. Där står lådan med tomtarna. Kommer de ut från lådan i år? Or else – will they get bonkers???

Önskar er alla

En riktigt GOD och Coronafri JUL !!!

Här ska ni få lyssna till en alldeles nyutgiven låt – med fantastiska Nanna! En extra God Jul till dig Nanna!

Du kan lyssna till alla låtarna och följa listan på Spotify/BadBrainDay/Bloggen

2 svar

  1. Lotta skriver:

    Vilken fin julgran. Ska skicka en bild på våran med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer