Dagar med låga trösklar

Dagar med låga trösklar

Tankshinder från beredskapstiden i Järnskog, beredskapsmuseet i Värmland, . Idag skulle de trösklarna ses som rätt låga.

Perioder med ännu mer smärta och ännu mindre kraft – de kommer titt som tätt. Ibland stannar de kvar extra länge. Det är då de är ”tätt”. Eller ”stött” som vi säger i Värmland. Vilket betyder ”hela tiden”. Åtminstone i västra Värmland. Mera åt Jössehärad . Inte så mycket i Fryksdalen där jag är uppväxt. Där säger vi ”jämt”. Ett mycket praktiskt ord. Kan användas till mycket. Kan betyda jämnt. Och för jämnan. Vi använder det också till ”bara”. Jag ska ”jämt”…. betyder alltså ; Jag ska ”bara”. Tänk om Alfons Åberg sagt så; -Jag ska jämt…

Jag sa så när jag jobbade i Hälsingland. – Jag ska jämt gå på toa. Och så kilade jag iväg. Kollegorna berättade sen att de funderade över om jag hade magproblem, eftersom jag ”jämt” skulle på toa. Det skrattade vi gott åt sen!

Dasset från beredskapstiden i Järnskog, Beredskapsmuseet. Försvarsområde 52.

Igår fyllde äldsta dottern 31 år! Så klart att jag ville åka dit och gratta henne! Jag trotsade smärtan och körde dit. Hade det varit några kilometer ytterligare hade jag inte klarat det. Sen satt jag där och åt tårta och orkade knappt prata. Inte för att jag hade munnen full med tårta. Jo det hade jag ju också. Nej det var min låga tröskel. Det är såna dagar som gör mig så less. När jag vill skratta och vara glad. Men smärtan i huvudet gör att jag mest sitter tyst och blundar.

Så här dagen efter – hur är det då? Kvällen när jag kom hem var hemsk. Smärtan nästintill olidlig. Idag har jag suttit i fåtöljen hela dagen. Med stöd hela vägen upp för ryggen till nacken. Inte orkat ett skrutt. Det har regnat hela dagen så voffsen har bara velat gå runt knuten på huset och sen snabbt rusat in igen. Jag har inte direkt protesterat mot det…

Kommer det inte att bli bättre då efter operationen? Kanske. Kanske inte. Det finns inga garantier. Och syftet är ju att förhindra ytterligare försämring. Blir det en grad bättre är det bonus. Att den högsta smärttoppen kommer mera titt och inte så ”stött”. Det tror jag på. Jag måste tro på det.

Du kan nu följa låtlistan från Bad Brain Day på Spotify: https://open.spotify.com/playlist/00DKFtjBoaimI8nKVbvaON?si=0Jd2E3mRQOu5soSQFpJ4Bg

2 svar

  1. Lotta Gustafsson skriver:

    Vad du är duktig på att skriva Ulla, jag skulle inte få ihop en sån lång text. Det skulle ta en vecka.
    Stora krämen.❤

    • Ulla skriver:

      Tack snälla Lotta! De orden värmer verkligen! Som jag tränat och tränat för att få tillbaka ord. Fortfarande tappar jag dem. Men det som är bra med att skriva utan att ha en deadline, är att jag kan vänta några dagar eller veckor om så behövs, för att hitta det där jag letade efter. Ibland hittar jag det inte. Då får jag börja på något nytt. Kram!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer